200 de ani de aduceri aminte…

Călătorie prin istorie

Atestată documentar în secolul al XVII-lea, comuna Oravița, din județul Caraș-Severin este cunoscută pentru activitățile culturale care se desfășoară aici, de-a lungul a două secole. În acest sens, Teatrul Mihai Eminescu (limba germană: Orawitzaer Burgtheater) din Oravița a ajuns la cea de-a 200 aniversare, fiind de altfel, cea mai veche instituție teatrală de pe teritoriul României anului 2017 și din sud-estul continentului european.

Prin apelul făcut la istoria scrisă, descoperim că edificiul a fost construit la exterior în conformitate cu planurile arhitectului Ion Niuni. În ce privește partea interioară, clădirea este o copie în cele mai mici detalii a fostului Teatru Național de la Viena.

Inaugurarea construcției în stil baroc a avut loc o dată cu venirea împăratului Francisc I de Austria și a împărătesei Augusta Carollina de Bavaria, în 1817, la Oravița. Momentul este menționat ca un simbol al premierelor, deoarece, pe lângă cele menționate, instituția culturală a fost prima clădire din Europa iluminatu cu acetilenă și a găzduit punerea în scena, în premieră, a spectacolului de operetă Crai Nou.

Pe scenă au urcat numai actori străini, veniți din colțuri diferite ale Imperiului Habsburgic, până în anul 1831. Apoi, Clubul Diletanților, format din intelectuali orăvițeni, a militat pentru drepturile românilor de a performa, la momentul respectiv. La un anumit interval de timp, teatrului i s-a mai ridicat un etaj, unde a funcționat un cazinou. Hotărârea a fost luată pentru a depăși criza materială și socială provocată de un mare incendiu, care a afectat considerabil viața locuitorilor. De asemenea, Reuniunea pentru Muzică și Cânt 1863a avut un rol important pentru a combate momentele dificile prin care a trecut cultura, în acest colț al imperiului austriac.

16326545_1147549555343494_1497598385_o

Sursă foto: Ionel Bota, Director General Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu

Personalități

De ce poartă numele poetului Mihai Eminescu? În anul 1863, pentru a aduce un suflu nou materialului teatral, Mihai Eminescu poposește aici, în calitate de membru al trupei conduse de Mihai Pascaly, unde susține numere ca sufleur. De departe personalitatea marcantă a poetului național a eclipsat evoluția de mai apoi a acestei instituții culturale. Ionel Bota a descris performanța tânărului artist, în cartea Eminescu la Oravița.

image

Sursă foto: Ionel Bita, Director General Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu

Compozitorul și muzicianul român George Enescu este o altă personalitate marcantă care a poposit pe scena culturii orăvițene. Cuprinsul și însemnătatea operei enesciene este redată de Ionel Bota în cartea Enescu la Oravița.

16325563_1147552712009845_1141541667_o

Sursă foto: Ionel Bota, Director General Centrul Cultural  Teatrul Mihai Eminescu

Denumiri de-a lungul timpului

Datorită contextului socio-cultural, instituția culturii din Oravița a avut numeroase denumiri precum Orawitzaer Burgtheater, Teatrul Comunal, Teatrul Orăşenesc Oraviţa care s-au profilat de-a lungul timpului în dreptul acesteia.Anul 1957 a fost marcat de adoptarea Hotărârii Consiliului de Miniștrii potrivit căreia, Teatrul Vechi Mihai Eminescu a devenit monument istoric și o clădire protejată de statul român.

Perioada 1989 – prezent

Anii revoluției și-au pus amprenta asupra culturii românești în general. Cu toate acestea, teatrul a funcționat, și operetă asemenea Nașei Trina sau Marș al cântăreților orăvițeniau figurat pe scenă, chiar în momente de răscruce provocate de liderii comuniști.

Ionel Bota, actualmente Directorul General al Centrului Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu este inițiatorul a numeroase studii despre importanța unui edificiu, care rămâne un pilon esențial al culturii orăvițene în prezent. Volume precum: Istoria Teatrului Vechi din Oravița, Teatrul Vechi Oravița și Vechiul Burgtheater, Oravița sau despre melancoliesunt doar câteva dintre scrierile unui om care și-a dedicat întreaga carieră promovării și luptei nestatornice cu timpul, unui obiect-patrimoniu care ocupă un loc aparte în Banatul de astăzi.

16326444_1147554448676338_758323803_o

Sursă foto: Ionel Bota, Director General Centrul Cultural  Teatrul Mihai Eminescu

Din anul 2012, clădirea primește denumirea oficială Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu.În prezent, un mic muzeu, cu momente importante din istoria Teatrului de la Oravița pot fi descoperite de publicul larg, fidel culturii românești din acest oraș.

Evenimente

Pentru a omagia opera primului rapsod al muzicii din țara noastră, din data de 18 octombrie 2016 s-a organizat evenimentul Oedip pe înțelesul tuturor – Concert Conferință, sub îndrumarea lui Ștefan Ignat

De departe, Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii la Oravița”, care va prilejui în 2017 cea de-a X-a ediție este evenimentul de renume ce aduce an de an, pe scena Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu, artiști consacrați și la început de drum, într-un adevărat spectacol, unde în prim-plan este muzica.

16810148_1423223587696280_321636669_o

Sursă foto: Daiana Cerna, studentă anul III, Jurnalism

Centrul Cultural Teatrul Vechi Mihai Eminescu este un reper în cultura Banatului și implicit în cultura europeană, care aduce în fiecare an un strop de culoarea peisajul cultural-artistic.

Surse bibliografice:
www.pressalert.ro
http://www.festivaluri-romanesti.ro/
http://www.welcometoromania.ro/
http://www.hoinariromani.ro/
http://www.georgeenescu.ro/expozitii

Articol scris de Dragoş Argint

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »